Niin minäkin, kun muutkin. Koska minulle jäi sellainen tunne, ettei ihan kaikkea ole varmaankaan sanottu tai lähinnä ihan kaikkea ei ole haluttu ymmärtää.

Puoluekokous oli vain yksi pieni murunen suuressa kuvassa, kuten otsikkokin kertoo. Siellä ei tapahtunut yhtään mitään sellaista, joka ei olisi ollut ilmassa pitkään tai mitä kenttäväki ei olisi kaivannut jo vuosia. Puhumattakaan äänestäjistä, koska henkilövalinnat ovat tapahtuneet vain ja ainoastaan äänestäjän omasta tahdostaan. Ei minkään puolueen tai ryhmittymän pyynöstä tai vaatimuksesta.

Minulle henkilökohtaisesti puoluekokous avasi totaalisesti silmät. Siinä konkretisoitui juuri ne asiat, joihin kaipaan muutosta ja jonka vuoksi olen mennyt mukaan puolueen toimintaan.

  1. Ilmapiiri – Kuulin joidenkin esitys- tai kannatuspuheenvuorossa sanat ämmät. Ämmä sanana on punainen vaate ja se kertoo puhujasta, kuinka vähän hän naisia arvostaa. Kun ollaan puhujapöntössä, jokaista kuulijaa arvostetaan ja puhutellaan kunnioittavasti. Se ylimielisyys, jolla puhuja on mahdollisesti ratsastanut vuosikausia, on nyt ohi.
  2. Kokouksen puheenjohtajisto – Anteeksi kovasti, mutta kokous on kuin suuri liikeneuvottelu. Siinä olevien henkilöiden tulee olla jatkuvasti tilanteiden herroina ja johtaa kokousta. Puolueellisuus iski kuin tikari suoraan silmään jossakin vaiheessa, kokousväkeä johdateltiin hyvin voimakkailla sanoilla. On erittäin yleistä käyttää kokouksen puheenjohtajina (yleensä 2) henkilöitä, jotka tulevat täysin toisesta maailmasta, mutta heillä on rautainen kokemus erilaisista kokouksista.
  3. Älä ikinä aliarvioi kentän älyä – Tämä ei koske ainoastaan puoluekokousta, vaan kaikkea toimintaa. Jos automaatio on se, että nuoret ovat saatanasta seuraavia ja vanhat kaavoihin kangistuneet huru-ukot johtavat täysin vanhoillisin keinoin puoluetta, niin terve vaan. Tällä keinolla saatte puolueen murenemaan todella nopeasti, koska ne fiksummat lähtevät pois. Ja vievät älyn sekä kehittävät ideat mennessään.
  4. Puolueen puheenjohtajisto meni täysin uusiksi – Niin meni. Tervetuloa todelliseen maailmaan, missä esimiehesi voi vaihtua joka toinen vuosi. Kaikki lähellä olevat työntekijäsi voivat vain hävitä ja työtapasi pistetään uusiksi yhdessä yössä. Sinä joko sopeudut tai lähdet pois.
  5. Puhu suoraan, ota asioista selvää – Viimeisenä asia, joka jollakin lailla kietoutuu ekaan kirjoitukseeni https://annis100.blogaaja.fi/vahvoja-naisia/ Jos mieltäsi jäi vaivaamaan jokin asia puoluekokouksessa, soita, viestitä tai ihan mitä vaan. Jupina akkamaisesti pitkin somea on asia, mitä minä en arvosta. Arvostan rehellisyyttä ja puhumisen taitoa.

Kokonaisuutena puoluekokous oli huikea tapahtuma. Niin paljon puolueen tyyppejä, joita en ollut ikinä nähnyt livenä. Me olimme tutustuneet ja kommunikoineet lähinnä Facessa, Mesessä, Whatsupissa, Slackissa, Hangoutsissa tai muussa sähköisessä viestimessä. Kas, kun se on nykyaikaa ja kyseisillä työkaluilla tavoittaa suuren joukon ihmisiä hetkessä 😉

-Annis-